Karhunpesästä sanottua
”Hiidensalo on kirjoittanut paljon samaistumispintaa tarjoavan, monitasoisen ja vetävän sukupolviromaanin, jonka uskon puhuttelevan lukuisia suomalaisia. Olen yksi heistä.”
Anni Valtonen, HS 31.3.
”Haaste oli suuri. Kirjoittaa paljon, vaan ei tarpeeksi setvitystä Suomen kansallisesta traumasta mallia 1918, jossa ensin punaiset pyrkivät kaatamaan itsenäistyneen maan hallituksen ja murskaamaan heiveröisen alkuun itäneen järjestäytyneen yhteiskunnan.” ”Ihmiskärsimyksen kerronta on vuoroin kylmän naturalistista, paikoin satumaisen runollista ihmismielen liikkeiden kuvausta.” ”Eikä Karhunpesä ole edellä mainitusta huolimatta sotakirjakaan, vaan kohtalokertomuksissaan ja arvoituksellisuudessaan kuin antiikin taru, jota lukiessa ihmettelee, miten toden ja arvoitusten maailman rajaviiva voi olla vaikeasti täsmennettävissä, ja miten sen voi näin osaavasti maalata.”
Markku Jokipii, Nykypäivä 17.3.
”Hiidensalo kirjoittaa sodasta, kuolemasta ja väkivallasta, mutta myös häpeästä ja syyllisyydestä. Ne eivät päästä meitä irti kolmen sukupolven takaakaan. Romaanissa on useita vahvoja naiskohtaloita. Senjan, Olgan, Alman ja Aleksandran kertomukset tekevät kunniaa menneiden sukupolvien naisille. Sadan vuoden ajanjaksoa Venla Hiidensalo kuvaa hienosti ja uskottavasti.”
Nadja Nowak ja Seppo Puttonen, Yle Aamun kirja 13.3.
”Tapahtumapaikoilla ja niiden hengellä on suuri merkitys. Lukijan mieleen jäävät vahvasti kuvat metsäsaarelta keskeltä Suomea ja venäläiseltä leiriltä, jossa inhimillisyys katoaa nälän lisääntyessä.” ”Uudet kirjailijasukupolvet ovat viime vuosina löytäneet tuoreita näkökulmia Suomen rankkoihin sotiin viime vuosisadalla. Hiidensalon teoksen lähtökohta oli oman suvun tarina. Hienosti siitä kasvoi romaani, jolla on merkitystä monen muunkinlaisen suvun jäsenille.”
Ina Ruokolainen, Savon Sanomat 12.3.
”Viihdyin nimittäin tämän kirjan parissa suunnilleen niin hyvin kuin kirjan parissa voi viihtyä. Se myös onnistui aivan poikkeuksellisen hyvin monessa romaanille vaikeassa tehtävässä, joissa harva etenkään suomalainen teos on onnistunut. Karhunpesä on paksu, historiallinen romaani, joka ei ole lainkaan raskassoutuinen. Karhunpesä on yhtä aikaa lyyrisesti vahva ja juonellisesti vetävä.”
Karoliina Timonen, Kirjava kammari 2.4.
”Tekijä on saanut mukaan ainutlaatuisen tunnelman, josta on vaikea päästä irti. Tarinat jäävät pyörimään mieleen pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin.” ”Suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneet Suomen lähihistoriasta ja sen vaikutuksesta tavallisen ihmisen elämään maalla ja kaupungissa.”
Kirjavinkit, 5.4.
”Karhunpesä on huikea taidonnäyte Hiidensalolta. Kuin loppukaneetiksi kirja tarjoaa näkemyksen tarinankerronnan luonteesta, sillä ”ei elämä ole koskaan täydellistä. Jos se olisi, siitä ei kerrottaisi enää tarinoita.” Tällaisesta romaanista ei voi kuin kiittää.”
Marissa Mehr, Turun Sanomat 16.4.
”Romaani pursuaa ihmisiä ja isoja teemoja, mutta Hiidensalo kutoo niistä kiinteän kokonaisuuden. Kieli on kaunista ja tarkkaa ja yksityiskohdat paikoillaan.” Mari Paalosalo-Jussinmäki, Kodin Kuvalehti 8.5.
”Karhunpesä on taitavasti tehty romaani. Se ilahduttaa kiihkeän runollisella, harkiten toistelevalla kerronnallaan.” Kaisa Neimala, Suomen Kuvalehti 9.5.
”Hiidensalo kuljettaa taitavasti eri aikatasoja rinnakkain ja kirjoittaa uskottavasti ja satuttavasti sodasta ja vihasta ja väkivallan kierteestä, syyllisyyteen ja häpeään eksyneistä ihmisistä, jotka kokevat puhumattomuuden olevan ainoa tapa suojella itseä ja toisia maailmassa, jossa mihinkään ei voi luottaa eikä mistään voi olla varma.” Maija Vesanen, Parnasso 3/2014.